Reklamefilming for Beardstruggle.com 2021

Lysefjorden lørdag 2. oktober

Destinasjon

En av våre korteste turer, men formålet var nettopp å utnytte noen av de nærliggende og klassiske lokasjonene til å gjøre en anakronistisk tidsreise tilbake til sagatiden hvor våre tapre forfedre var på stadig jakt etter gull i kisten, seier i kamp og... skjeggolje!


Det kanadiske firmaet Beardstruggle har allerede i flere år lagt seg på en profil hvor de promoterer sine produkter for pleie av ansiktshår ved hjelp av halvproffe, hovedsakelig norske skuespillere.  Mye kan vel sies om hvor genuine kostymene og gjøremålene til disse kvasi-vikingene er, men de er fulle av energi og humor! Vi ble kontaktet av agenten deres for å delta med skip, rekvisitter og statister når de ville gjøre opptak i historiske og dramatiske Lysefjord.  Siden var de også i Sognefjorden og på Avaldsnes, men da med andre aktører i tilsvarende oppdrag.

Logg fra turen

Vi samlet oss i Ytre Dørvika ved innløpet til selve Lysefjord på fredag kveld, med alt vi kunne mønstre av fartøy og frivillige både fra Riska og Nedstrand.  Tidlig i grålysningen lørdag morgen kom også skuespillerne og filmcrewet i sine biler. Vi slo leir og gikk i gang med en lang rekke opptak av ulike korte plott som både skulle øves på og filmes fra ulike vinkler og grader av nærhet. I tillegg til å bli kjent med en god bande trivelige og kule karakterer med sceneerfaring fikk vi også se mye av hvordan en slik produksjon foregår. Det går ufattelig mye tid for å raffinere ut noen få sekunder i sluttproduktet, men vi hadde god tid og jevnt over godt vær, og tok dette som en eksotisk mikroferie fra den travle virkeligheten som vi ellers må forholde oss til.  Det var heldigvis få turister eller andre trafikanter på fjorden denne dagen, så vi fikk jobbe uforstyrret i vår egen eventyrverden. Den amerikanske regissøren hadde mange føringer på hvordan arbeidet skulle utføres, men også han ble etterhvert fornøyd med dagens digitale fangst. 


Det var egentlig meningen at filmingen skulle foregå hele helgen, men Njord som jo styrer vindens gang sendte en kraftig kuling rett inn mellom de bratte bergveggene natt til søndag, så filmcrewet måtte da improvisere med andre opptak på land og ikke i båter.  Nærliggende Landa bronsealdergård ble brukt til dette, men bare for scener hvor de ikke trengte statister.  Vi brukte heller anledningen til å ha en festlig sammenkomst på lørdag kveld med våre venner fra lenger nord i Ryfylke som vi ikke ser så ofte, og kunne skåle for god innsats syntes vi selv.  Det var selvsagt spennende å se hvordan dette endte opp til slutt. I desember, i tide til julesalget dukket de endelig opp flere videoer på Youtube hvor Beardstruggle allerede har en lang rekke med korte og morsomme videoer med de samme skuespillerne og flere andre. Den aller mest relevante fra vårt perspektiv er vel Don't Shoot the Messenger, men også The Beard Struggle Scientist Meets Vikings og et par andre opptak ble i sin helhet laget denne dagen.  For å få bedre forståelse for hvordan dette foregikk anbefaler vi filmen om filmen -

Behind the Scenes with The Beard Struggle in Norway 2021 (Part 1), som i bunn og grunn oppsummerer hele filmseansen. Foreløpig er det ikke aktuelt med nye episoder så vidt vi vet, men det var i alle fall moro å få være med på en slik litt uvanlig måte å bruke vårt materiell og mannskap på. Hvis det er andre aktører der ut som kan være interessert i å lage andre filmer eller foto med vikingtiden som tema så ta gjerne kontakt!


Vakkert skjegg - vakre statister - vakre vikingmøyer...

... og innimellom noen korte regnbyger smilte også tordenguden Tor til oss! :-)