Forbundet KYSTENs landsstevne 2024

Bodø havn 18. - 21. juli


Destinasjon

Fra Riska til Bodø er det over 600 nautiske mil, og det ble for langt selv for Riskabuen og det trofaste mannskapet hennes. En av oss var likevel tilstede på egenhånd som en del av private aktiviteter i sommer. Dermed fikk vi likevel med oss i alle fall noe av dette svært vellykkete arrangementet. Stevnet var svært godt forberedt, og traff maksimalt i forhold til vær og vindforhold!

100 historiske fartøy i indre havn

Heldigvis var det over 100 andre historiske fartøy som fant veien til Bodø, både fra sør og nord. For å få buksert alle på plass i indre havn var det en nøye koreografi med hvem som skulle ligge hvor, men både værgudene og vertskapet var tålmodige og fikk loset de fleste på plass på torsdag ettermiddag. Som vanlig ble det straks mange herlige gjensyn med skuter og besetning. Samtidig gjorde plasseringen at det var maksimalt enkelt for fastboende og turister å få med se hva som var i ferd med å skjer.  Bodø er jo en by hvor det er kort avstand til alt - flyplass, jernbane og havn møtes innenfor gangavstand.

Samtidig var det også aktiviteter innendørs. Byens kulturhus med det passende navnet Stormen ligger på kaikanten, og her ble det gitt foredrag for fulle hus blant annet om både selve jektefarten og om varene som ble utvekslet. Temaene berører ikke bare kystkulturen, men selve den økonomiske ryggraden for Norge som nasjon. Foreleserne var også dyktige og profesjonelle innenfor sine fagfelt.

Det flott været innbød også til defilering, hvor de mest prominente og spektakulære fartøyene fikk paradere fra Rønvika og ut i det åpne havnebassenget utenfor moloen. Dette gav rikelig anledning for de mange skuelystne til å lære mer om hvert enkelt av dem og hva hele kystlaget Salta og Forbundet KYSTEN arbeider med.
Over ser vi noen av de mange stilige damene som ble vist fra. Verdens eldste skonnert Anna Rogde, et vikingskip fra Lofoten og verdens siste seilende jekt, Pauline.

Nordlandsnatten skapte magiske forhold mellom mastene. Se arrangementets egne nettsider for flere fantastiske bilder!