Forbundet KYSTENs Råseilseminar 2022

Norsk Maritimt Museum, Bygdøy 22.- 25. september

Destinasjon

Riska Leidang var invitert til råseilseminar i regi av Norsk Maritimt Museum på Bygdøy, for fire dager med teori og praksis rundt rigging av seiling av båtene fra 800-tallet.  Vår Tyra var spesielt interessant, siden hun nå har fått en litt uvanlig drakt, med et trekantet latinerseil til erstatning for det gjengste firkantete råseilet som vi er vant til å se i filmer og tegneserier. Råseilet er unektelig det som har overlevd århundrene som den vanlige seilføringen på jekter, fembøringer og andre arvtakere av nordiske båtbyggertradisjoner. Likevel er det ikke sikkert at dette var den opprinnelige, eller den eneste måten å rigge et vikingskip på.  Latinerseilet var kjent også av romerne, derav navnet, som igjen sikkert hadde lært denne teknikken fra andre, kanskje allerede fra Det indiske hav. Men er dette forenelig med de føyelige klinkbygde treskrogene som vikingene hadde kommet fram til, og faktisk til nytte i forhold til rigging og manøvering?  Seminaret ønsket blant annet å utforske denne konstellasjonen både i forhold til historiske kilder og med praktiske forsøk i fullskala.

Logg fra turen

En klassisk ryga-viking ville selvsagt ha seglet fra Riska til Viken i løpet av noen dager, eller så lang tid det tok, men i dag ble det transport på henger for Tyra, langs E39 og E18, med tilhørende land- og sjøsettinger.  

På forhånd var det allerede gjort mange forberedelser.  Latinerriggen hadde blitt sydd flere måneder i forveien, og ikke minst hadde det blitt laget en mastefisk og en rå som tilsvarte den nye størrelsen på seilet og det tyngdepunktet som dette medfører.  Mastefisken er faktisk ingen liten konstruksjon i seg selv. Heldigvis har vi spesialkompetanse blant mannskapet, fra Riska Sagbruk som har mye erfaring med andre spesielle og komplekse konstruksjoner.


Hele konstruksjonen ble testet i lokale farvann tidligere i sommer, i forkant av Rikssamlingsjubileet. Sandnesposten omtalte dette slik (krever abonnement:

Vikingskip, Hommersåk | Rigger vikingskipet til jubileet (sandnesposten.no) og

Vikingskip, Riska | Se, her seiler vikingene på Riskafjorden (sandnesposten.no)

Respons fra fagfolk og presse

Hvordan gikk det så med selve seilingen? Det ble litt dramatikk mens masta ble hevet og før vinden kunne fanges i den alternative duken, men alt i alt ble testen svært vellykket.  Det hele ble beskrevet ganske detaljert og med talende bilder i en artikkel skrevet av en journaliststudent fra OsloMet. Vi lar Mari Bækkelund selv berette i linken under:

https://journalen.oslomet.no/content/snu-seilet-etter-vinden

Sandnesposten skrev også en artikkel om dette i etterkant (krever abonnement):

Riska, Viking | Tok med Tyra til Bygdøy: – Så langt er dette en suksess (sandnesposten.no)