Jubileumsuka Moster 1000 år

Destinasjon

I 2024 feirer vi det at det er 1000 år siden Olav den Hellige innførte kristenretten på Moster.  Se https://moster2024.no/ for masse informasjon og videoer om bakgrunnen for festivalen og hva dette har hatt å si for den videre norgeshistorien og samfunnet som vi har i dag.


Fra Riska Leidang stilte vi med Riskabuen og Tyra.  Riskabuen var allerede kommet til Stord, og Tyra kom etter på henger. Som festivalkartet over skisserte var vår oppgave både å være generell kulisse og påminnelse om historen helt fra vikingtiden og gjennom de siste ti århundrene, og å delta aktivt med formidling og opplevelser for de mange besøkende som kom i løpet av de mest aktive dagene av arrangementet. Vi lå i havn fra torsdag til søndag, og fra første til siste stund ble vi tatt utmerket imot både av bømlingene selv og alle vi møtte fra alle samfunnslag. Feiringen var veldig godt organisert og hadde svært tunge innslag av representanter fra øvrigheten, med alle biskopene, statsministeren, stortingspresidenten, sametingspresidenten og også selveste kronprinsparet til stede. Når også solgudinnen valgte å besøke øyene nesten sammenhengende i denne perioden kom det også store mengder tilreisende, for å oppleve offisielle seremonier, forelesninger, forestillinger og samfunnsdebatter, i tillegg til den gode stemningen på havna!


Under viser vi noen få av veldig mange inntrykk som vi selv fikk disse dagene. Vi takker for at vi fikk delta og treffe så masse kjekke mennesker, og tar gjerne liknende oppdrag i de neste 1000 årene også!


En siste hilsen til oss og alle fra kronprinsparet

Hjemferd

Ferden hjem ble foretatt av John Einar, Matti og Lars. Med Riskabuen under motor og med Tyra på slep brukte vi vel 8 timer hjem med god medvind og en middagspause i Smeasundet.  En deilig tur i kjente farvann!